Een gloednieuwe 4e editie voor Webdesign van concept tot realisatie

Webdesign van concept tot realisatieHet is tijd. Het is de hoogste tijd om mijn boek Webdesign van concept tot realisatie te updaten. De vorige editie is uit oktober 2009, inmiddels vier jaar geleden dus. De editie daarvoor, de tweede editie, is van januari 2009 en de allereerste editie is van april 2003. Het boek beslaat 404 pagina’s en weegt maar liefst een hele kilo.

De afgelopen vier jaar is behoorlijk veel gebeurd in webdesignland. Ik ga dus het gehele boek reviewen en updaten. De fijne opdracht van de uitgever is dat het boek dunner moet worden, want dan kan de verkoopprijs omlaag. Nu kost het boek maar liefst 56,50 euro. De gloednieuwe 4e editie zal 288 pagina’s worden en ongeveer 32,95 euro gaan kosten.

Voor mij de kunst dus om te selecteren en veel te herschrijven. De eerste stap is makkelijk. Deel 3 van het boek laat ik gewoon weg. Dit deel heeft twee hoofdstukken Standaarden in webdesign en Juridische aspecten van websites. Geen onbelangrijke onderwerpen maar de basis van het boek is het Internet Project Plan en dat is dus het belangrijkste. De acht stappen van het Internet Project Plan leg ik uit in deel 2. Deel 1 is een algemeen deel over webdesign met een stukje historie over webdesign, de filosofie van internet, soorten websites, wat er vaak verkeerd gaat en over usability. Ook leg ik in dit deel uit waarom een Internet Project Plan zo belangrijk is en uit welke stappen het plan bestaat.

In de huidige editie staat ook interessante interviews met experts uit een specifiek vakgebied zoals usability of design. Ook deze ga ik vernieuwen. Ben je al benieuwd wie ik ga interviewen?

Het zal wel een hele klus worden, maar het is ook fantastisch leuk om te doen! Ik heb er in ieder geval heel veel zin in :)

Als jij het boek kent, en je hebt suggesties voor me, hoor ik ze graag!
De komende tijd zal ik wellicht ook specifiekere vragen aan je willen stellen via dit kanaal.

Groet, Hedwyg

Dit artikel is gepubliceerd in Webdesign algemeen en heeft de tags , , . Bookmark de permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

3 reacties

 1. Bastiaan Bitter
  Gepubliceerd 2013/11/18 om 21:39 | Permalink

  Ik ben erg benieuwd naar wie je gaat interviewen, zou graag meer willen weten over usability!

 2. Gepubliceerd 2014/01/30 om 11:32 | Permalink

  Ik ben ook erg benieuwd naar het nieuwe boek. Ik gebruik het voor mijn lessen en cursussen bij NCOI, Dirksen en Scheidegger. Ik zou ook als tip willen geven om iets meer aandacht te schenken aan het maken van een functioneel ontwerp en inherent aan dit onderwerp Usability. Ik gebruik zelf Axure pro om FO’s te maken. Misschien interessant om hier eens naar te kijken. Werkt heerlijk voor het maken van ‘schetsen’ voor een website.

 3. Gepubliceerd 2014/01/30 om 15:07 | Permalink

  @Bastiaan Ik heb Karl Gilis van AGConsult uit België geïnterviewd over het onderwerp usability. Karl is erg goed en geeft veel waardevolle tips!

  @Erik Leuk dat je mijn boek gebruikt! Ik kan je tip niet meer verwerken, want het boek is af en ligt nu bij de drukker. Ik ben dus benieuwd wat je van de nieuwe editie vindt. Axure is idd erg handig en noem ik ook in het boek. Ik kan hier (en op vele andere software en technieken) alleen niet heel diep op in gaan, want dan wordt het boek duizend pagina’s denk ik ;-) Webdesign is een erg breed vakgebied. Succes met je cursussen!