Wat is en doet een informatiearchitect?

In mijn boek Webdesign van concept tot realisatie beschrijf ik onder andere wat de rol is van een informatiearchitect bij het tot stand komen van een website:

Een informatiearchitect probeert van de grote hoeveelheid informatie die de inhoud van een website vormt, een duidelijk en logisch geheel te maken. Het is iemand die een groot analytisch denkvermogen heeft, hij moet goed structuren kunnen zien, verbanden kunen leggen en dit visueel duidelijk maken aan belanghebbenden (zoals de opdrachtgever en leden van het webteam).
Uitgangspunt voor een informatiearchitect is altijd het doel en de doelgroep van een website.

Een hele mond vol. En maar de vraag of je er dan echt een beeld bij hebt.
Een goed boek over Informatie Architectuur (IA) is Information Architecture van Louis Rosenfeld en Peter Morville (O’Reilly).

Een van de auteurs, Peter Morville, heeft een mooie prezi gemaakt over het vak van informatiearchitect en hoe dat vak de afgelopen jaren is veranderd. Want de huidige zoekmogelijkheden en seo heeft het web ‘op zijn kop’ gezet. De aandacht is verschoven van de homepage naar ‘sociale objecten’. Je ontwerp dus voor meerdere ingangen, en niet meer enkel de homepage die zelfs ondergeschikt is geworden.

Na de visuele uitleg van Peter Morville kun je in het doolhof verder op ontdekkingstocht. Veel plezier!

Dit artikel is gepubliceerd in Webdesign algemeen en heeft de tags , , . Bookmark de permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.