Prezi: de PowerPoint killer

website prezi.comPrezi is presentatieland aan het binnenstormen. Het is een nieuwe online presentatietool waarmee presentaties op een ándere manier worden gemaakt. Prezi wordt snel populairder en wordt daarom ook wel de PowerPoint killer genoemd. Want, eerlijk is eerlijk, PowerPoint is saai.

Wat is er dan zo bijzonder aan Prezi?
Een Prezi-presentatie bestaat in feite uit één ‘groot vel papier’ waarop je de presentatie maakt. Je kunt hierbij inzoomen op details en uitzoomen voor overzicht. Uiteraard kun je ook hyperlinks, afbeeldingen en video’s toevoegen. Je kunt een Prezi online gebruiken, maar je kunt de presentatie ook downloaden en offline gebruiken. Je bent daarmee tijdens je presentatie dus niet afhankelijk van de internetverbinding.

Prezi kun je gratis online gebruiken op prezi.com. Je maakt een account aan en je kunt aan de slag. Tegen betaling kun je Prezi ook downloaden en offline gebruiken. Prezi is niet moeilijk. In deze introductie zie je hoe het werkt. Natuurlijk kun je ook een cursus Presenteren met Prezi volgen.

Hier zie je een voorbeeld van een Prezi die ik heb gemaakt voor het event Calimeromarketing 2.0 op 16 december 2009. Met de balk onderin kun je de Prezi stap voor stap bekijken en onder More kun je kiezen voor bijvoorbeeld Autoplay en Fullscreen. Zoals je ziet kun je een Prezi ook embedden in een webpagina.

Op de website van Prezi vind je nog veel meer mooie voorbeelden in de Showcase.

Ik ben benieuwd wat jullie vinden van Prezi. Deel ook je Prezi-ervaringen met mij.

Dit artikel is gepubliceerd in Prezi en heeft de tags , . Bookmark de permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

41 reacties

 1. Gepubliceerd 2010/01/14 om 22:59 | Permalink

  Prezi is erg leuk. Ik merk dat Prezi in Nederland nu lekker doorbreekt. En dat is maar goed ook, we zijn nu toch wel zat van Powerpoint?

  groeten, Jeanet

 2. Gepubliceerd 2010/01/14 om 23:06 | Permalink

  Hallo Jeanet, leuk dat je reageert :-)
  Ik hoor inderdaad steeds vaker dat mensen PowerPoint niet meer interessant vinden.
  Dat kan veel beter. En Prezi kán daar een uitstekend hulpmiddel voor zijn.
  Groeten, Hedwyg van Groenendaal

 3. Gepubliceerd 2010/01/14 om 23:20 | Permalink

  Mooie presentatie over zoekmachineoptimalisatie. Ik maak zelf ook veel gebruik van Prezi bij presentaties en workshops. En klanten reageren er ook altijd heel enthousiast op.

 4. Gepubliceerd 2010/01/15 om 10:30 | Permalink

  Hey, thanks for the post! Would be happy to start sharing thoughts!

  Best
  Zoli Radnai
  community manager, Prezi.com

 5. Gepubliceerd 2010/01/15 om 10:37 | Permalink

  Thank you Zoli, me too!

 6. Gepubliceerd 2010/01/15 om 11:24 | Permalink

  Goede blogpost met hele mooie presentatie!
  Heb al eerder naar prezi gekeken maar na het zien van het bovenstaande voorbeeld ben ik wel overtuigd!

  Aangezien ik eind van deze maand een afstudeer-presentatie moet houden ga ik prezi zeker overwegen!

 7. Gepubliceerd 2010/01/15 om 11:27 | Permalink

  Leuk, Mike!
  Stuur je me de link als ie af is? Ben benieuwd!

 8. Jos
  Gepubliceerd 2010/01/15 om 12:59 | Permalink

  Hoi ik vraag me af of je vanuit prezi presentaties ook prints kan maken die je uit kan delen. Deelnemers van mijn trainingen hebben dat altijd graag.
  Wie weet dat?

 9. Gepubliceerd 2010/01/15 om 13:21 | Permalink

  Goed voorbeeld van een Prezi inderdaad! Op mijn weblog heb ik een artikel geschreven waarmee mensen Prezi snel zelf onder de knie kunnen krijgen:
  http://www.eenmanierom.nl/overzichtelijke-en-verbluffende-presentaties-te-maken-met-prezi/

  Op mijn weblog staat ook een artikel over de nadelen van “klik hier”. Het SEO perspectief heb ik daar nog niet genoemd maar dat zal ik een dezer dagen eraan toe voegen, niet onbelangrijk :)

 10. Gepubliceerd 2010/01/15 om 14:06 | Permalink

  Leuk artikel! Prezi is zeker een hele goede tool voor presentaties. Een presentatie tool die zeker nog meer aandacht verdient. Jouw presentatie geeft een goed beeld van de mogelijkheden en is inhoudelijk ook nog sterk ;-).

 11. Gepubliceerd 2010/01/15 om 14:36 | Permalink

  Hoi Hedwyg,

  Prezi is een hele mooie tool! Heb een Enjoy account, omdat ik ook graag private presentaties maak. Dit bevalt me dan ook erg goed! Het downloaden van je presentatie om het ook offline te gebruiken is daarbij belangrijk. Dit is dan ook erg mooi ingebouwd. Wel ondervind ik af en toe problemen met het online editor. Soms blijft hij op het bewerken van tekst e.d. staan. Dat is dan wel weer heel vervelend. Ik gebruik Prezi nu een aantal dagen, maar voor een grote presentatie heb ik tijdelijk de offline editor gebruikt (heb 30 dagen trial). Kom jij deze problemen ook af en toe tegen bij het gebruik van de online editor? Of ligt het aan mijn computer?

  Verder moet ik zeggen leuk artikel over Prezi! Ik ben overtuigd en super enthousiast.

 12. Gepubliceerd 2010/01/15 om 22:56 | Permalink

  @Simone: Leuk om te horen, ben benieuwd naar je presentaties in Prezi, heb je er online staan?

  @Jos: Printen van een Prezi is lastig, want je hebt geen slides. En er zit op dit moment geen printoptie in Prezi. Je kunt wel een screendump maken en die printen, maar een Prezi-presentatie bestaat doorgaans uit zowel grote en kleine tekst, dus eigenlijk wordt dat niets. Een Prezi op posterformaat zou wel leuk zijn, maar minder praktisch ;-)
  Maar je kunt de deelnemers van je trainingen natuurlijk wel een url geven waar ze de Prezi altijd weer kunnen bekijken, of eventueel een download op usb-stick. Is ook meer van deze tijd misschien?

  @Patrick: dank je wel voor je bijdrage. Goede, uitgebreide tutorial!

  @Werner: thnx! :-)

  @Menno: dank je wel :-) en nee, heb nog geen problemen gehad met de online editor. Het kan ook aan je internetverbinding liggen.

 13. Gepubliceerd 2010/02/11 om 22:07 | Permalink

  Ik vind het helemaal niets. Een goede presentatie moet visuele ondersteuning zijn van het verhaal, niet een spiekbriefje in de vorm van een mindmap. Eigenlijk dus meer een film. Meer hier: Prezi presentation software needs to add visual.

 14. Gepubliceerd 2010/02/11 om 22:23 | Permalink

  Ik ben het volledig met je eens dat een goede presentatie een ondersteuning moet zijn. In ieder geval nooit een doel op zich.
  Je zegt interessante dingen in je blog. Misschien dat Prezi voor jou niet de manier van presenteren is die je zoekt, maar ik ervaar dat veel mensen Prezi als erg prettig ervaren, ook omdat het makkelijk en intuïtief werkt.
  Ik ken zo geen presentatietool die doet wat jij zoekt, maar Flash zou misschien een optie voor je kunnen zijn. Het bevat de meeste onderdelen die je beschrijft. Flash heeft echter wel een hogere leercurve dan Prezi.

 15. Gepubliceerd 2010/03/08 om 11:28 | Permalink

  Razend enthousiaste bestormde mij toen ik hoorde van prezi, echter wil ik werken met goede kwaliteit visuals, op de een of andere manier krijg ik het niet voor elkaar om jpg of andere formaten fatsoenlijk te verwerken in mijn presentatie in prezi,

  Heeft er iemand tips voor mij? Dank

  Wout

 16. Gepubliceerd 2010/03/10 om 10:08 | Permalink

  Heb je geprobeerd een pdf te importeren? Dat schijnt ook goed te werken voor visuals.

 17. Gepubliceerd 2010/03/11 om 12:19 | Permalink

  Ha Hedwyg,

  Tx voor je enthousiaste begeleiding in de makkelijke wereld van Prezi!

  groets, Remco

 18. Gepubliceerd 2010/03/11 om 14:37 | Permalink

  Dank je wel, Remco.

  Ik vond het erg leuk je bij mij in de training te hebben :-)

  Groeten, Hedwyg

 19. Kirsten
  Gepubliceerd 2010/03/15 om 18:56 | Permalink

  Hey

  Mijn mentor van mijn stagebedrijf is ook razend enthousiast over de nieuwe presentatietoepassing.

  Nu vroeg hij me of ik een analyse van het programma kon maken met eventuele kostprijs enzo.

  Nu vind ik niets over een kostprijs van dit programma? Wel de mogelijkheid om een proefversie te gebruiken maar bestaan er specifieke prijzen voor deze software?

  Alvast bedankt!

  Kirsten

 20. Gepubliceerd 2010/03/15 om 23:08 | Permalink

  Hallo Kirsten,
  Leuk om te horen dat je mentor zo enthousiast is.
  Online kun je Prezi gratis gebruiken, maar als je niet alles wilt publiceren of je wilt Prezi offline gebruiken, dan vind je hier de prijzen: http://prezi.com/profile/signup/.
  Voor studenten/docenten zijn er speciale prijzen.

  Succes en groet, Hedwyg

 21. Kirsten
  Gepubliceerd 2010/03/17 om 08:40 | Permalink

  Super! Echt bedankt.

  Nog één kleine vraag. De prijs die je jaarlijks betaald, houdt die dan een licentie in voor alle computers binnen dat bedrijf of is dat voor elke computer een aparte kostprijs?

  Alvast bedankt voor de hulp.

  Groeten
  Kirsten

 22. Gepubliceerd 2010/03/17 om 11:28 | Permalink

  De licentie is per persoon. Als je een bedrijfsaccount nodig hebt, kun je het beste contact opnemen met sales@prezi.com.

  Groeten, Hedwyg van Groenendaal

 23. Gepubliceerd 2010/04/13 om 18:49 | Permalink

  Hallo Hedwyg

  Op mijn blog heb ik een instructie geschreven hoe je o.a. YouTube filmpjes kunt insluiten in Prezi. Dit kan ook bijvoorbeeld voor andere flash objecten. Handige tip als je offline ook filmpjes e.d. wil laten zien in Prezi. Kijk maar op http://www.erwinpenders.nl

  groet
  Erwin

 24. Gepubliceerd 2010/04/13 om 19:46 | Permalink

  Hallo Erwin,

  Dank je wel voor je toevoeging.
  Maar het kan nóg makkelijker: via zamzar.com of in de url van youtube de ‘y’ vervangen door ‘3’. Dan kun je direct de .flv downloaden en gebruiken in je Prezi.

  Groeten, Hedwyg van Groenendaal

 25. Gepubliceerd 2010/05/31 om 12:30 | Permalink

  Hallo, ik vind je presentatie over SEO geslaagd!
  Ik ben zelf webdesigner van beroep en dit is net wat ik zocht. Prezi is echt wel de toekomst en verdient zijn naam als ‘Powerpointkiller’ dubbel en dik. Het is wel spijtig dat hij geen mp3 en wma ondersteund (enkel flv).

 26. Gepubliceerd 2010/07/06 om 12:08 | Permalink

  Waar ik vroeger voor al mijn presentaties powerpoint gebruikte ben ik vorige week voor het eerst overgestapt naar Prezi; ik wil nooit meer anders. Meer fun, meer dynamiek en bovenal: nog makkelijker om de aandacht vast te houden! Aanrader dus voor presentaties…

  Ps: complimenten over je SEO presentatie!

 27. Gepubliceerd 2010/07/06 om 12:17 | Permalink

  @Bart: goed om te horen en dank je wel :-)

 28. Theo Ruikes
  Gepubliceerd 2010/08/26 om 15:32 | Permalink

  Ben er net mee aan het stoeien gegaan en vind het helemaal geweldig. Vraagt wel wat creativiteit voor een ouwe powerpoint-rot, maar het ziet er veel beter uit

 29. L.P. van Kessel
  Gepubliceerd 2010/10/30 om 11:40 | Permalink

  Een prachtige tool; ik zie louter voordelen, behalve eentje.
  Wat jammer dat zo’n licentie behoorlijk duur is per jaar.
  Is er in de toekomst een mogelijkheid dat het programma te koop wordt aangeboden?

 30. Gepubliceerd 2010/10/31 om 15:43 | Permalink

  @lpvankessel: dat is het verdienmodel vanPrezi.com. Ik verwacht niet dat het ‘los’ te koop wordt aangeboden. En hierdoor kunnen ze Prezi natuurlijk wel blijven ontwikkelen ;-) Super dat je Prezi een mooie tool vindt.

 31. Gepubliceerd 2010/12/23 om 16:32 | Permalink

  Een super handige manier van presenteren. Werk slim en handig en je kan dus snel iets in elkaar knutselen wat visueel strak er uit ziet.

  Vraag: Is er een mogelijkheid de presentatie op het uitgebreide bureaublad te laten zien en de bediening op het standaarbureau blad (zoals de presentatiemode in pp).
  ?

  Ik stoei nog even door maar ga absoluut een licentie regelen via mijn baas !
  Succes

  Kor

 32. Brneda Koopman
  Gepubliceerd 2010/12/28 om 22:43 | Permalink

  Heb net voor het eerst Prezi geprobeerd. Mooie tool: flexibel, nodigt uit tot creativiteit, hoewel het wel noodzaak is een soort plattegrond te hebben zodat de kijker zich kan orienteren en je niet te veel heenen weer vliegt. Maar dat is er ookmee leren werken.

  Wat ik wel jammer vind is dat er geen beweging mogelijk is van een voorwerp. Een wiel laten draaien of een tekening getekend zien worden in de presentatie. Decamera vliegtahw heen en weer en zoomt in, maar ik zou de camera ook stil willen kunnen laten staan en bv een tekening in wording kunnen zien groeien (en dan niet met youtube- venster als middel).

  Miss hien is het mogelijk maar zie ik het nog niet? Of komt het nog in de toekomst. Maar voornu vind ik het al een mooi flexibel middel om aan storytelling te doen!

  Vr. Groet, Brenda

 33. Gepubliceerd 2010/12/29 om 15:58 | Permalink

  @Brenda: je kunt objecten wel laten bewegen, maar dat moet je dan in Flash maken en dan importeren in Prezi. En ik ben het met je eens dat Prezi een fantastisch middel is voor storytelling! :-)

 34. Gepubliceerd 2010/12/29 om 16:04 | Permalink

  @Kor: Ja, je kunt je prezi downloaden en dan fullscreen laten zien. Met een remote clicker (of pijltjes op je toetsenbord) ga je dan door je presentatie. Succes met Prezi!

 35. Mark Kasb
  Gepubliceerd 2011/02/06 om 13:42 | Permalink

  @ Mike de Bock; overweeg ook afstudeerpresentatie; bij jou gelukt? online te bezichtigen?

 36. Lennie
  Gepubliceerd 2011/03/03 om 20:28 | Permalink

  Jammer dat het resultaat wat uit Prezi komt rollen in Flash is. :-(

  Het ziet er uit als dat het ook met HTML/CSS gemaakt had kunnen worden, dan kan een zoekmachine als men het online zet ook gelijk indexeren. Dan is het makkelijker om bijvoorbeeld te gebruiken met een screenreader, etc.

  Er zijn toch tegenwoordig al best veel oplossing om presentaties in HTML/CSS te maken.

 37. Gepubliceerd 2011/04/09 om 20:27 | Permalink

  Ik krijg het niet voor elkaar om een blokje tekst ‘normaal’ in beeld te krijgen.
  Heb. Ik heb een frame gezet om een groepje woorden, maar Prezi zoomt in op het eerste wordt en brengt dat zo groot in beeld dat de rest van de tekst niet meer te lezen is, iemand een idee?
  tis dees http://prezi.com/zvginmpgwd5r/test/

 38. Gepubliceerd 2011/04/17 om 10:22 | Permalink

  @Peter: In het pad moet je het frame aanklikken. Als je met de muis over het frame beweegt, licht het op en dan aanklikken.
  Succes en groeten, Hedwyg van Groenendaal

 39. Pipo
  Gepubliceerd 2011/04/28 om 15:48 | Permalink

  Prezi is wel makkelijk, maar als je goed met PPT overweg kan (zoals ik) is het geen enkel probleem om een mooie en goede presentatie in elkaar te zetten met PowerPoint.

  zelf vind ik PPT veel mooier dan zo’n mindmap op internet

 40. Tineke
  Gepubliceerd 2011/05/26 om 15:21 | Permalink

  Is Prezi ook te gebruiken voor het ontwerpen van een website? En kan je dus ook links toevoegen om naar een bepaald punt in de layout te gaan?

  Gr, Tineke

 41. Gepubliceerd 2011/05/27 om 22:14 | Permalink

  @Tineke Met Prezi zou je best de structuur van een website kunnen ontwerpen of brainstormen voor een website, maar het geen website-tool. Je kunt geen links toevoegen om naar een bepaald punt in de layout te gaan. Wel zou je een ontwerp kunnen maken en dan in een Prezi een pad maken zodat je de flow van de website kunt laten zien. Als presentatie-tool om het ontwerp van een website te presenteren zou je het wel prima kunnen gebruiken! Hopelijk kun je hier verder mee.

Eén trackback

 1. […] Prezi: de PowerPoint killer – Hedwyg van Groenendaal Als beginnend Prezi gebruiker kan ik deze tool alleen maar aanbevelen! Hedwyg heeft een enthousiast verhaal over het hoe en waarom ervan. Het enige gevaar van Prezi is de rijkheid aan visuele elementen die je heel gemakkelijk in je presentatie hangt, waardoor het een kerstboom wordt. Maar als je jezelf in bedwang houd, heb je een geweldig flitsende presentatie, waar je je gehoor mee kunt imponeren […]