De noodzaak van een Internet Project Plan

“Al eens geprobeerd een huis te (laten) bouwen zonder bouwtekeningen?
Probeer dan ook geen website te bouwen zonder Internet Project Plan.”

Het Internet Project Plan vormt de basis voor een website. Het is een document waarin alle relevante aspecten staan  beschreven die voor het realiseren van een site van belang zijn. Denk hierbij aan:

  • Wie gaat de site gebruiken?
  • Wat moet de site communiceren?
  • Wat wilt u met de site bereiken?
  • Hoe ziet de site eruit?
  • Wat is er te zien op de site?
  • Welke technieken gaat u voor de site gebruiken?
  • Hoe kan de gebruiker navigeren door de site?
  • Is een database nodig?
  • Door wie en hoe wordt de site onderhouden?

Het Internet Project Plan wordt geschreven voordat de site wordt gerealiseerd. Het is een perfect hulpmiddel om alles over de website op papier vast te leggen. Dit is zowel voor de opdrachtgever als voor degene die de site gaat realiseren een groot voordeel. De opdracht wordt namelijk afgebakend en iedereen weet waar hij aan toe is. Onduidelijkheden worden vóór de realisatie al uit de weg geruimd. Hoe meer mensen aan een project werken hoe belangrijker een goede projectplanning is. Ook hoe omvangrijker een project is, hoe belangrijker het is om een goed plan te maken.
Bij de uitleg waarom een Internet Project Plan zo belangrijk is, maken we graag gebruik van de vergelijking van het bouwen van een huis. Iedereen kan zich hier namelijk wel een voorstelling van maken hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat.

Al eens geprobeerd een huis te laten bouwen zonder tekeningen?Als iemand een huis wil (laten) bouwen, zal hij eerst goed moeten nadenken wat voor een huis hij wil. Hij moet nadenken over zaken als het type huis, aantal verdiepingen, aantal kamers, de indeling, toe te passen materialen, enzovoort. Deze wensen in combinatie met eisen die bijvoorbeeld door een overheid worden gesteld, wordt in de bouwkunde het ‘Programma van Eisen’ genoemd. Hiermee kan een architect aan de slag. Hij maakt enkele schetsen die (na goedkeuring van de opdrachtgever) worden uitgewerkt tot een aantal bouwtekeningen, van situatietekening
tot detailtekeningen. Iedereen weet dat er zonder bouwtekeningen geen huizen worden gebouwd om de eenvoudige reden dat de aannemer anders niet weet wat hij moet doen. Hij zal toch moeten weten waar hij in een muur een
uitsparing voor een deur of raam moet maken en hij zal ook moeten weten of hij stalen of houten spanten moet gebruiken. Erg logisch allemaal.

Hetzelfde geldt voor websites. Voordat met de realisatie van een website kan worden begonnen, moet er eerst goed worden nagedacht over een aantal zaken, er moeten beslissingen worden genomen en diverse zaken moeten worden uitgewerkt. Dit gebeurt allemaal in het Internet Project Plan.

Webdesign van concept tot realisatie van Hedwyg van GroenendaalIn het boek Webdesign van concept tot realisatie beschrijf ik hoe je in 8 stappen een Internet Project Plan schrijft.

Op mijn site hedwyg.nl vind je alle informatie over het boek.
Wil je het plan niet zelf schrijven? Dan kan ik dat voor jou of je bedrijf of organisatie doen.
Neem dan contact met me op.

Dit artikel is gepubliceerd in Webdesign algemeen en heeft de tags , , , , . Bookmark de permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.